Perspektywy ekumeniczne doktryny o Wniebowzięciu Maryi - Życiński, Wojciech (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Artykuł jest próbą nowego spojrzenia na dogmat o Wniebowzięciu Maryi umieszczając ją w perspektywie ekumenicznej. Medytuj założenie jako obraz i początek kościoła eschatologicznego, interpretować go w świetle eschatologii proleptycznej lub postrzegać jako a dynamiczny proces, stwarza nowe możliwości interpretacyjne kontrowersyjnego punktu widzenia ekumeniczny, dogmat. Wbrew przewidywaniom niektórych teologów, według których św dogmatyzacja założenia miała później przyczynić się do upadku ruchu ekumenicznego 45 lat, naprawdę można pomyśleć o opracowaniu takiej interpretacji, doktryny w pytaniem, które mogliby zaakceptować wszyscy chrześcijanie. Definicja prawdy dogmatycznej, wbrew opinii niektórych teologów, zbyt przychylnej zasadzie Rome locuta, ponieważ skończona, wcale nie kończy i nie zabrania nawet kontynuowania refleksji i poszukiwań większego sensu głębokie i pełne samej prawdy.