Luigi Stefanini i personalizm wychowawczy - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
W 1991 roku obchodziliśmy setną rocznicę urodzin Luigiego Stefaniniego, „założyciela Włoski personalizm” i jeden z najbardziej znaczących i najbardziej aktualnych przedstawicieli personalizmu edukacyjny. W tym roku natomiast obchodzimy czterdzieści lat jego śmierci. Ten artykuł ukazuje niektóre centralne wątki myśli filozoficznej i pedagogicznej padewskiego filozofa, m.in w szczególny sposób podkreśla temat personalizmu wychowawczego.