Geneza i założenia katechizmu kościoła katolickiego - Murawski, Roman (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
W artykule tym jego autor podejmuje problem genezy i zasad z Katechizmu Kościoła Katolickiego. Składa się z 5 punktów: genezy i panoramy Doktryna chrześcijańska, treść KKK, charakterystyka KKK, adaptacja KKK i problem katechfaistów Inkulturacja w przekazywaniu doktryny i wiary.