Myśli przewodnie katechizmu Kościoła Katolickiego - Misiaszek, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Celem artykułu jest przedstawienie wstępu do poszczególnych części „Katechizmu św kościół katolicki". Ma być przewodnikiem, który ukazuje strukturę Katechizmu, jego naturę prawda i ich hierarchia. Struktura najnowszego Katechizmu, nawiązująca do „Katechizmu Rzymskiego”, ukazuje podstawowe koncepcje pedagogiki wiary, co wyraża się w następującej syntezie: w co wierzy, co celebruje, jak żyje i modli się współczesny chrześcijanin i Kościół. Tam Podstawowym założeniem „Katechizmu” jest przedstawienie istoty i ogólnej koncepcji. poszczególne części tego dokumentu łączą się z całą logiką, tworząc w ten sposób studnię zorganizowany. W prezentacji z jednej strony podkreślono charakter antropologiczny (punktem wyjścia jest człowiek i jego życie), z drugiej strony osadzona jest w perspektywie biblijno-teologicznej o charakterze chrystocentrycznym i trynitarnym. Ilustracja wiary wskazuje na język teologii narracji, zamiast części moralnej zatytułowanej „Vita in Christo”, tytuł podkreśla, w czym składa się życie chrześcijańskie. Liturgia ukazuje się jako dynamiczna i żywa rzeczywistość, poprzez którą jest wyraża Kościół i który czci Boga i Zbawiciela. Część poświęcona modlitwie jest szczególnym świadectwem modlącego się kościoła. Wydaje się, że hierarchia prawd, choć nie jest jasno określona, ​​jest formujecie się wokół prawd trynitarnych i chrystologicznych, zwłaszcza paschalnych.