Bezrobocie jako jedno ze współczesnych zagrożeń młodzieży - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Artykuł 6 jest próbą ukazania niebezpieczeństwa bezrobocia młodzieży. To niebezpieczeństwo ma cztery aspekty: osobisty, społeczny, etyczny i ekonomiczny. Przedstawiono również metody przezwyciężyć bezrobocie proponowane przez naukę społeczną Kościoła i wspólnotę międzynarodową.