Sprawa nominacji i przybycia do Warszawy wizytatora apostolskiego w 1918 r. - Wilk, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
W artykule autor ukazuje sposób, w jaki pracował nuncjusz apostolski w Polsce. Achille Ratti, ur późniejszy papież Pius XI, przybył do Warszawy w 1918 r. na prośbę abp. uporządkować struktury kościelne i odnowić życie religijne Polski.