Upowszechnianie i popularyzacja wiedzy w działalności oświatowej Polskiej Macierzy Szkolnej (1916-1939) - Markiewicz, Hanna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
W artykule opisano publiczną działalność oświatową Szkoły Ojczyzny Polskiej (MSP) ml okres między dwiema wojnami światowymi!. Była to publiczna organizacja oświatowa im Inspiracja chrześcijańska. Jej głównym celem było propagowanie publicznego wychowania w duchu” narodowych i chrześcijańskich na terenie prowincji centralnych i wschodnich! Polski. MSP założona między Faltro różne szkoły i uczelnie str. I. Uniwersytet Korespondencyjny, Uniwersytet Mobilny i Uniwersytet Popularny przez Adama Jaczynowskiego.