Szkoła salezjańska w Łodzi 1922-1992 - Pietrzykowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Zgromadzenie Salezjańskie przejęło jego działalność w Łodzi w 1922 roku. Szkoła przy Ulica Wodna swoje początki zawdzięcza łódzkim przemysłowcom i robotnikom, ale przede wszystkim Emil Geyer, który w 1903 roku kupił teren pod budowę i wybudował budynek szkolny. To stało się jednym powstała szkoła rzemieślnicza. Aby uchronić ich przed upadkiem, salezjanie mają Don Bascos objął tę szkołę rzemieślniczą. W 1924 r. Zgromadzenie Salezjańskie otworzyło Szkołę Rzemieślniczą im Łódź przejęta na własność. W tym okresie Wydział Religijny Salezjańskiej Szkoły im Łódź otrzymała prawa miejskie. Następnie szybko rozbudowano główny budynek: Salezjanie zbudował nową kaplicę i warsztaty oraz zmodernizował całe wyposażenie szkoły. Szkoła funkcjonowała do końca kwietnia 1940 roku. W tym czasie okupanci to mają przejął cały majątek salezjański, aw nim ośrodek szkoleniowy dla Ministerstwa Lotnictwa umeblowany. W październiku 1941 r. okupanci ostatecznie zamknęli kaplicę salezjańską i utworzono w nim w 1943 r. obóz sypialny. W styczniu 1945 r. salezjanie odzyskali swój majątek. Pierwszy rok szkolny ma od Trwał od 21 stycznia do 31 lipca 1945 r. Od 1948 r. salezjanie musieli opuścić swoją szkołę przed godz bronić państwa komunistycznego. W dniu 12 lipca 1962 r. szkoła salezjańska, warsztaty i schronisko młodzieżowe zostało ostatecznie przejęte przez komunistów. Salezjanie mieli jednego dla prowincjała pozostała tylko część mieszkalna budynku. Po zmianie politycznej 1989 r., 2 lipca 1991 r. Salezjanie Księdza Bosko Majątek zwrócony i 2 września br. Liceum "Don Boseo" założony.