Dzieła salezjańskie w życiu księdza Bosko - Kosiński, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
Autor pokrótce przedstawia cztery kierunki działalności św. Jana Bosko: (1) opieka nad młodzieżą zaniedbaną poprzez zakładanie warsztatów, szkół zawodowych i gimnazjów, które umożliwiały chrześcijańskie wychowanie poprzez katechezę i odpowiednią rozrywkę; (2) budowa kaplic i kościołów, w tym turyńskiego sanktuarium Maryi Wspomożycielki; (3) apostolstwo pióra: sam Ks. Bosko napisał około 100 dzieł, wiele innych zredagował i zapoczątkował serie wydawnicze mające na celu obronę Kościoła i wiary katolickiej oraz nauczanie chrześcijańskich zasad moralnych; (4) organizacja misji katolickich, które wiele zawdzięczają św. Janowi Bosko, który wysłał do Ameryki Południowej osiem grup misjonarzy. Św. Jan Bosko był „gigantem działalności”, rozpoznając bezbłędnie potrzeby swoich czasów i woli Boga. Tchnął życie w swoje prace i nadał im prawdziwie współczesny rozmach. Był bohaterem pracy i najaktywniejszym człowiekiem swoich czasów. Założył Towarzystwo św. Franciszka Salezego, potocznie zwane salezjanami, którego członkowie wspierali jego inicjatywy i kontynuowali jego dzieło. Był człowiekiem głębokiej wiary, a u podstaw jego działalności leżała autentycznie wielka świętość.