Eucharystia w pedagogicznej myśli księdza Bosko - Lewko, Marian; Świda, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
W artykule przytoczono szereg opinii świadczących o trosce św. Jana Bosko o nauczanie chłopców w jego placówkach żarliwej miłości do Eucharystii. Ksiądz Bosko traktował Eucharystię jako źródło łask i znak najściślejszego zjednoczenia człowieka z Bogiem, a także jako doskonały środek wychowawczy chroniący młodzież przed złem i jako fundament życia w wierze. Dlatego zachęcał do częstej spowiedzi i Komunii oraz prywatnej modlitwy przed Najświętszym Sakramentem. Był apostołem i prekursorem wczesnej komunii. Pragnął, aby spotkanie z Chrystusem w Eucharystii było karmieniem cnót i lekarstwem na pokusy — wbrew surowym zasadom jansenistów, według których Komunia Święta była nagrodą cnót i którzy wymagali doskonałej miłości Boga i brak grzechu powszedniego. W dobie wzrastającego kultu Najświętszego Serca, Ksiądz Bosko widział w Eucharystii największy znak miłości Najświętszego Serca. Eucharystia znajdowała się w centrum jego życia i uważał ją za najlepszy środek zapewniający dobre prowadzenie się młodego człowieka.