Ksiądz Bosko a święty Franciszek Salezy - Durak, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
Wzorując się na dobroci i pobożności św. Franciszka Salezego, Ksiądz Bosko nazwał swoje nowe zgromadzenie Towarzystwem Salezjańskim i uczynił świętego biskupa Genewy swoim głównym patronem. W celu określenia wspólnych cech obu świętych autor stawia następujące pytania: Co wiemy o wiedzy Ks. Bosko o życiu św. Franciszka Salezego? Jaka była rola św. Franciszka Salezego w życiu apostolskim Ks. Bosko? Czy są jakieś szczególne przesłanki świadczące o tym, że Ks. Bosko miał nabożeństwo do św. Franciszka Salezego? Artykuł ujawnia głębokie podobieństwa i zależności między duchowymi profilami obu świętych mężów.