Ksiądz Bosko w dziejach duchowości - Desramaut, Francis (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
Artykuł jest tłumaczeniem końcowego rozdziału F. Desramaufs Don Bosco et la vie spirituelle, Paryż 1967. Autor charakteryzuje idee duchowe Ks. Bosko na tle jego czasów i umieszcza je w tradycji szkoły włoskiej duchowości okresu katolickiej restauracji. Wskazuje również na źródła św. Jana Bosko, wydobywa oryginalność i aktualność jego idei.