Salezjanie Polacy na misjach 1987 - Kant, Bronisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
Artykuł zapoznaje czytelnika z pracą misyjną salezjanów i przedstawia polski udział w niej w 1987 roku. Polska obecność na misjach międzynarodowych obejmuje 52 księży salezjanów, ośmiu kleryków i trzech braci; pracują w siedemnastu krajach na całym świecie. Ponadto w Polskim Ośrodku Misyjnym w Zambii przebywa dziewiętnastu księży, czternastu seminarzystów i jeden brat, a czterech księży przechodzi obecnie szkolenie w Kenii przed objęciem misji w Ugandzie. Dwudziestu dwóch księży w dziesięciu krajach służy potrzebom duszpasterskim Polaków mieszkających poza granicami kraju. Ponadto w krajach uprzemysłowionych pracuje czternastu polskich księży salezjanów i dwóch braci. Dwudziestu ośmiu kleryków wyjechało na rok za granicę, pomagając w pracy z młodzieżą w ramach swojej praktyki pedagogicznej. Cały ten ogromny wysiłek jest wspierany przez Salezjański Ośrodek Misyjny założony w 1981 roku.