Społeczne kontakty spontaniczne i ich znaczenie dla katechezy młodzieży - Bartos, Marian (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1986)
Znaczenie kontaktów międzyludzkich zarówno dla grup, jak i jednostek rośnie wraz z rozwojem obecny wzrost kontaktów społecznych na polu polityki, ekonomii, nauki i techniki, kultura i religia. We wszystkich tych dziedzinach istnieje tendencja do przedstawiania relacji między jednostkami w grupach i większych społecznościach wymiar osobisty. Współcześni mężczyźni celują w sprawy społeczne współpraca bez uwzględniania różnic rasowych, pochodzenia, kultury czy przekonań religijnych, ale są uparci i bezkompromisowi w swoim dążeniu do praw indywidualnych i osobistych wartości. To pragnienie rozwijania i doskonalenia ludzkiej osobowości, uderzające sigu naszych czasów, jest wyraźnie widoczne w spontanicznych kontaktach społecznych. W szlachetnej spontaniczności prawdziwa natura człowieka ujawnia się: czuje się wolny i gotowy do kontaktu i dialogu, jest bardziej odpowiedzialny i rozpoznaje godność człowieka i prawa innych. O tych faktach i obserwacjach powinni pamiętać członkowie dużych społeczności i małe: obywatelskie, religijne czy katechetyczne. Powinny one być brane pod uwagę przede wszystkim przez wychowawcę i katecheta, jeśli chce, aby jego katecheza była ewangeliczna i egzystencjalna, jeśli przez Chrystusa, Kościół i codzienne życie pragnie doprowadzić człowieka do kontaktu z Bogiem Stwórcą, Odkupicielem i Zbawiciel. Spontaniczne kontakty towarzyskie ułatwiają komunikację z młodzieżą, ożywiają katechezę aby zbawienna misja katechezy w świecie była bardziej owocna.