Polski Narodowy Kościół Katolicki wewnętrzne i zewnętrzne warunki jego rozwoju - Sadowski, Izydor (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1985)
Polski Narodowy Kościół Katolicki, zwany potocznie Narodowym Kościół („Kościół narodowy”) powstał w USA pod koniec XIX wieku wieku i przeszczepiona do Polski, gdy kraj odzyskał niepodległość. Nadal istnieje wiele problemów do wyjaśnienia dotyczących Doktryna Kościoła i interna! organizacji i nadal istnieje zapotrzebowanie na nowe rzucić światło na niektóre fakty z jego niezwykle burzliwej historii. Artykuł opiera się na dowodach pisemnych: korespondencji między członkami Kościoła, jego oficjalne publikacje i jej dokumenty zachowane w archiwach państwowych. Autor opisuje strukturę Kościoła i okoliczności jego rozwoju w Polsce, charakteryzuje profil duchowy swoich propagatorów i omawia rywalizacje, które doprowadziły do ​​kontynuacji! fluktuacje kadrowe i częste rozłamy Doszło do najważniejszego rozłamu, wywołanego przez biskupa Władysława Farona w 1931 roku Podział wewnątrz Polskiego Narodowo-Katolickiego Kościoła w Polsce nie tylko powstrzymali jego wzrost, ale w efekcie znacznie zmniejszyli jego zbór. Zdaniem autora, wbrew obiegowym opiniom, rozłam nie wynikał z tzw kaprysu jednej osoby, ale była konsekwencją wielu nierozwiązanych problemów w Kościele, a przede wszystkim jego wadliwej organizacji i ideologii. skonfrontowany z rzeczywistością, górnolotnymi deklaracjami Kościoła o własnej wolności dom i demokracja nie przetrwały próby czasu. Administracja z pomocą sum dolarowych przesłanych przez założyciela Kościoła, biskupa Franciszka Hodura, a nadmierny autorytaryzm biskupa Hodura doprowadził do tarć i kontrowersji. Rząd polski odmówił uznania Kościoła na gruncie niskiego morale duchowieństwa i sojuszu Kościoła z partiami lewy. Brak uznania prawnego i nieistnienie więzi ideologicznych, wśród duchowieństwa leżała u podstaw ogromnych trudności, z jakimi borykał się National Kościół spotykany w swojej pracy w Polsce.