Święty Franciszek Salezy (1567–1622): biskup Genewy – doktor Kościoła – humanista. W 400-lecie śmierci patrona Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego - Gocko, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
400-lecie śmierci św. Franciszka Salezego jest okazją do przywołania na łamach „Seminare. Poszukiwania naukowe” jego postaci oraz naukowego i ascetycznego dziedzictwa biskupa Genewy oraz by oddać cześć patronowi Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego. To właśnie autor Filotei i Teotyma, zakochany w Bogu i w człowieku, stał się inspiracją inicjatyw założonego przed 15 laty w kręgu salezjańskim towarzystwa naukowego. Uznany zarówno przez historiografię świecką, jak i hagiografię katolicką za teologa humanistę wyznacza humanistyczny i personalistyczny profil prowadzonym w ramach towarzystwa naukowego badaniom. Tekst pokazuje Salezego jako biskupa Genewy, doktora Kościoła oraz patrona Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego. W drugiej części artykułu dokonano syntetyczne retrospekcji na genezę i główne obszary działalności Towarzystwa w 15-lecie jego istnienia.