Duchowość biblijna jako doskonałe „skupienie się" na obecności Boga - Stachel, Günter (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1983)
Po eksplikacji terminu „duchowość” i ustaleniu jego stanowiska w odniesieniu do pojęć z nim związanych, autor proponuje kilka refleksji na temat dialektyki duchowości, mistycyzmu biblijnego oraz zbieżności wymiaru mistycznego i etycznego duchowości. Duchowość rozumiana jest tu jako postawa chrześcijańska czerpiąca inspirację z życia i nauczania Jezusa Chrystusa. W jego centrum leży miłość Boga i miłość bliźniego; te dwa znajdują się na tym samym poziomie i stają się centralnym punktem życia i działalności człowieka. Ten rodzaj duchowości nie jest pozbawiony elementów mistycznych, które z kolei są skorelowane z etycznym działaniem człowieka.