Naturalna i sztuczna inteligencja w świecie młodych. Artykuł dyskusyjny - Przybyłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
W artykule zostały omówione wyniki badań nad naturalną i sztuczną inteligencją w świecie wirtualnym i realnym. Człowiek współczesny funkcjonuje w świecie realnym posługując się naturalną inteligencją, ale coraz bardziej w jego życie wkracza również świat wirtualny, w którym dominuje sztuczna inteligencja. Celem przeprowadzonych badań było dookreślenie naturalnej inteligencji człowieka w kontekście inteligencji rzeczywistości ziemskiej i społeczeństwa ludzkiego, a także poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o rolę sztucznej inteligencji w życiu codziennym. Świat realny i wirtualny wzajemnie się przenikają, dlatego zadaniem człowieka jest panowanie nad sztuczną inteligencją, aby pełniła rolę służebną w jego życiu i rozwoju społeczeństwa ludzkiego.