Osoby z niepełnosprawnością intelektualną, ich prawo do praw podstawowych. Instytucja asystenta osobistego - Baczała, Ditta; Chruszczewska, Klaudia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Kontekst: Podstawowe prawa osób z niepełnosprawnością intelektualną są ograniczane, w tym prawo do pracy, mieszkania i uczestnictwa w kulturze. Sytuację tę można zmienić poprzez rozwój asystentury osobistej. Cel badania: Poznanie zakresu realizacji praw podstawowych przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną przy wsparciu asystenta osobistego. Metody: W badaniu wzięło udział 13 osób dorosłych (11 młodych dorosłych i 2 w średniej dorosłości) z niepełnosprawnością intelektualną. Badanie zostało zaprojektowane przy użyciu podejścia interpretacyjnego i metody wywiadu fokusowego. Osoby badane odpowiadały na pytania związane z pracą i zatrudnieniem, mieszkaniem i uczestnictwem w kulturze przy wsparciu asystenta osobistego. Wyniki: Osoby badane uważały, że asystent osobisty jest niezbędny w znalezieniu pracy i zatrudnienia, korzystaniu z mieszkań wspomaganych oraz umożliwianiu i ułatwianiu uczestnictwa w życiu kulturalnym. Wnioski: Asystent osobisty umożliwia osobom z niepełnosprawnością intelektualną realizację ich podstawowych praw, a wyniki badania mogą pomóc agendom państwowym w przygotowaniu kompleksowych strategii wspierania tej grupy społecznej.