Wykorzystanie modeli językowych w edukacji - Wroński, Kamil (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Celem artykułu było przeanalizowanie sposobów wykorzystania modeli językowych w edukacji z perspektywy teorii podwójnej artykulacji mediów. Podjęcie tego zagadnienia jest istotne ze względu na rosnącą rolę sztucznej inteligencji w procesach edukacyjnych. Przeprowadzono jakościowe, eksploracyjne badanie desk research, wykorzystując 38 źródeł wybranych ze względu na ich trafność i wkład merytoryczny. Źródła te obejmowały raporty międzynarodowych instytucji (takich jak OECD), krajowe badania, dokumenty rządowe oraz publicznie dostępne materiały online. W ramach badań przeprowadzonych przez pryzmat artykulacji materialnej modele językowe zidentyfikowano jako narzędzia wspierające proces nauki poprzez personalizację oraz zwiększające dostępność wiedzy. W ramach artykulacji symbolicznej narzędzia te stanowią nową formę komunikacji i organizacji nauczania, które wpływają na proces przyswajania informacji przez uczniów oraz prowadzą do zmiany tradycyjnych metod nauczania. Modele językowe stanowią zarówno szansę, jak i wyzwanie w edukacji. Chociaż pojawiają się już pierwsze regulacje dotyczące ich wykorzystania, wciąż istnieje potrzeba opracowania szczegółowych rozwiązań prawnych, etycznych i wdrożeniowych.