Aksjologiczne podstawy edukacji medialnej młodzieży - Kobylińska, Zdzisława (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Artykuł koncentruje się wokół zagadnienia aksjomoralnych podstaw edukacji medialnej i ma na celu syntetyczne zaprezentowanie głównych obszarów aksjologicznych i etycznych, na których powinna być fundowana edukacji medialna, pełniąca istotną rolę we właściwym korzystaniu z mediów przez wszystkich ich odbiorców. Zwrócono zatem uwagę na takie ważne aspekty formacji aksjologicznej, jak edukacja do niezbywalnej godności człowieka, troska o prawdę, odpowiedzialność za słowo, edukacja w zakresie krytycznego myślenia, a także świadomość wpływu mediów na relewantne obszary życia człowieka oraz permanentna autoedukacja w tym zakresie. Współczesna bowiem kultura medialna wymaga kształcenia kompetencji medialnych oraz formowania postaw aksjologicznych i moralnych, bez których człowiek nie będzie świadomym użytkownikiem kultury medialnej.