Translanguaging pedagogiczny jako strategia przezwyciężenia modelu monolingwalnego nauczania języka obcego w Polsce - Stępkowski, Dariusz; Sarbiewska, Anna; Kacprowska, Olga (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Artykuł bada potencjał pedagogicznego translanguagingu jako ramy teoretycznej i praktycznej umożliwiającej przezwyciężenie monolingwalnego modelu nauczania języków obcych dominującego w polskim systemie edukacji. Odnosząc się do współczesnych badań nad translanguagingiem, analiza wskazuje, jak podejście to redefiniuje pojęcie kompetencji językowej, traktując ją jako dynamiczną, procesualną i zintegrowaną, w odróżnieniu od tradycyjnego rozumienia ograniczonego do wiedzy leksykalno-gramatycznej. W artykule omówiono również ograniczenia zarówno monolingwalnej, jak i plurilingwalnej klasy, proponując koncepcję klasy translingwalnej, w której uczniowie świadomie konstruują nowe kody językowe poprzez refleksyjne wykorzystanie języka ojczystego. Na tej podstawie sformułowano pięć tez wskazujących fundamentalne zmiany konieczne w polskiej edukacji językowej. Tezy te podkreślają niezastąpioną rolę języka ojczystego w przyswajaniu kolejnych języków, aktywną rolę ucznia w procesie tworzenia znaczeń oraz potrzebę rozwijania translingwalnych praktyk pedagogicznych. Artykuł konkluduje, że pedagogiczny translanguaging może stanowić efektywną drogę do rekonceptualizacji nauczania języków obcych w Polsce, zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (CEFR).