Red Pill Community jako wspólnota duchowa - Jaworska, Weronika; Brzezińska, Natalia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Sekularyzacja współczesnych społeczeństw zachodnich doprowadziła do rozpadu tradycyjnych form religijności i powstania „transcendentalnej pustki”, wypełnianej przez alternatywne wspólnoty duchowe. Jednym z takich fenomenów jest Red Pill Community, funkcjonująca w ramach tzw. manosfery. Celem niniejszego opracowania jest ukazanie duchowego wymiaru tej społeczności oraz określenie, w jaki sposób przejmuje ona funkcje charakterystyczne dla wspólnot religijnych. W badaniu zastosowano jakościową analizę treści wypowiedzi Andrew Tate’a – czołowej postaci manosfery – oraz analizę dyskursu skupioną na kategoriach tożsamości i aksjologii. Wyniki wskazują, że Red Pill Community tworzy system przekonań o charakterze nonkonformistycznym, w którym centralną rolę odgrywają praktyki inicjacyjne, narracje o samorealizacji oraz odpowiedzi na pytania egzystencjalne. Fora internetowe tej grupy pełnią funkcję wspólnotową i umożliwiają skuteczną rekrutację nowych członków. Wnioski z analizy pozwalają interpretować Red Pill Community jako formę nowej duchowości cyfrowej, odpowiadającej na współczesny kryzys religii i tożsamości. Pomimo braku bezpośredniego odniesienia do strefy sacrum, wspólnota ta realizuje funkcje typowe dla religii, wykorzystując nowe technologie do kształtowania więzi i sensu.