Resilience a subiektywny stres wśród studentów - moderacyjna rola płci - Boczkowska, Magdalena; Kulawska, Ewa (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Wprowadzenie: Wzrastający poziom stresu wśród studentów stanowi poważne wyzwanie dla ich zdrowia psychicznego oraz funkcjonowania akademickiego. W tym kontekście rezyliencja jest kluczowym czynnikiem ochronnym, który umożliwia efektywne radzenie sobie z przeciwnościami i minimalizuje negatywne skutki stresu. Celem badań jest określenie zależności między rezyliencją a subiektywnym stresem w zależności od płci studentów. Ustalenia te są istotne dla opracowania skutecznych strategii wsparcia studentów w środowisku akademickim. Metody: Badanie przeprowadzono w 2023 roku i wzięło w nim udział 389 studentów uczelni wyższych (55% kobiet, 45% mężczyzn). Średni wiek uczestników wynosił 21,5 roku (SD = 4,14). Dane zebrano za pomocą anonimowej ankiety internetowej. Do pomiaru subiektywnie odczuwanego stresu wykorzystano Skalę Odczuwanego Stresu (PSS-10), a do oceny rezyliencji – Skalę Rezyliencji (RS-14). Wyniki: Wysoki poziom stresu zaobserwowano u 58,6% studentów. Silny stres dotyczył niemal dwóch trzecich studentek, podczas gdy wśród studentów odsetek ten wynosił połowę. Kobiety wykazywały statystycznie istotnie wyższy poziom stresu w porównaniu z mężczyznami. Analiza moderacyjna wykazała, że płeć studentów moderuje związek między rezyliencją a stresem, ale efekt ten dotyczy jedynie mężczyzn. Dyskusja: Uzyskane wyniki podkreślają konieczność uwzględniania różnic płci w badaniach nad stresem i rezyliencją, a także przy projektowaniu interwencji psychologicznych w środowisku akademickim.