Spotkać Innego, aby (współ)być – w stronę refleksyjnego stawania się w relacji. Perspektywa teoretyczno-badawcza - Adamska-Staroń, Monika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Artykuł wpisuje się w nurt refleksji nad edukacyjnym wymiarem spotkania z Innym jako przestrzeni, w której osobiste historie splatają się z pytaniami o wybory, wartości i egzystencjalne ukierunkowanie. Prezentuje teoretyczne ramy podejmowanego zagadnienia, metodologiczne podstawy badań, wyniki oraz wnioski. Głównym celem opisywanych badań było poznanie i rozumienie sensów i znaczeń nadawanych przez studentów pedagogiki Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie spotkaniom z Innym w kontekście ich własnego rozwoju. W badaniu wykorzystałam metodę hermeneutyczną, opartą na opisowo-interpretacyjnej analizie tekstów. Źródłem poznania i rozumienia uczyniłam eseje studentów, które pozwoliły dostrzec, że spotkanie z Innym jawi się jako doświadczenie o charakterze formacyjnym – impuls uruchamiający procesy samopoznania, samokształtowania i samorealizacji, których źródłem jest (auto)refleksja.