Badania występowania zjawiska przemocy i stanu bezpieczeństwa wśród wychowanków MOW-46 w Trzcińcu (Polska). Sprawozdanie z badań jako pierwszego etapu analizy sytuacji i rekomendacji rozwiązań praktycznych - Chamarczuk, Mariusz; Łodzińska, Jolanta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Prezentowany tekst opisuje socjologiczne badania występowania aktów przemocy oraz stanu bezpieczeństwa wśród wychowanków Salezjańskiego Ośrodka Wychowawczego im. św. Jana Bosko w Trzcińcu (Polska). Zostały one zlecone przez dyrekcję ośrodka pismem z 8 lutego 2025 r. skierowanym do kierownictwa Katedry Socjologii Zdrowia i Pracy Socjalnej INS UKSW w Warszawie. Po opracowaniu narzędzia badawczego w postaci arkusza ankiety mieszanej niestandaryzowanej, w której postawiono 20 pytań dostosowanych do treści zleconego zagadnienia badawczego, przeprowadzono w ośrodku w Trzcińcu badania jakościowe. W badaniu uczestniczyło 56 wychowanków w następujących przedziałach wiekowych: a) do 15 lat – 1, b) 16-18 lat – 55, c) 19-21 lat – 0, w grupach wg klas szkolnych MOW-46. Badania przeprowadził pracownik naukowy Instytutu Socjologii UKSW, poprzedzając je wywiadami pilotażowymi ze wskazanymi przez dyrekcję wychowankami.