Chrześcijanie i chrześcijaństwo w komentarzach Rasziego. Przegląd i omówienie najważniejszych badań - Walewski , Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule poddano krytyce lingwistyczno-historycznej teksty talmudyczne, w których zostały zapisane komentarze Rasziego, najsłynniejszego średniowiecznego żydowskiego egzegety. Szybko okazało się, że te badania są utrudnione z powodu braków materiałów źródłowych lub cenzury rękopisów Talmudu. Zastosowano więc badanie indukcyjne, polegające na leksykalnym prześledzeniu wybranych tekstów w Talmudzie i Tanach w oparciu o słowa nocrim i minim. Niniejsze studium teologiczno-religioznawcze dowodzi, że Raszi wyjaśnia Biblię Hebrajską (Tanach) przede wszystkim jako rabin, pokazując podstawowe i ukryte znaczenia tekstu. Zdaje się nie interesować go polemika i spór z chrześcijaństwem, gdyż nie widać tego w komentarzach. Być może występuje ona implicite, ale nawet jeśli tak, to nie jest celem sama w sobie.