Wolność słowa w głoszeniu Ewangelii. Przykład Ef 6,10-20 - Mazur, Roman (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głoszenie Ewangelii wynika z powołania apostolskiego. Przeszkodą w wypełnianiu tego zadania nie jest nawet uwięzienie, gdyż παρρησία (odwaga) konieczna do głoszenia tkwi w samej Ewangelii, a nie w osobistym nastawieniu lub bohaterstwie Apostoła. To zadanie apostolskie może i musi zostać wsparte stałą modlitwą wspólnoty wierzących, którzy w taki właśnie sposób przyczyniają się do proklamacji Ewangelii. Zakończenie Listu do Efezjan z jednej strony jest dobrą okazją do przypomnienia tego zadania, z drugiej przypomina o stałej i wytrwałej modlitwie w takiej intencji, jako komplementarnym dziele Apostoła i wspólnoty wierzących.