Poznanie i rozumienie natury dziecka warunkiem skutecznego oddziaływania edukacyjnego - Marszałek , Lidia Dorota (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Dzieciństwo to szczególny okres w życiu człowieka. Charakteryzuje się specyficzną logika myślenia i rozumowania, odmiennym od osób dorosłych odbieraniem i doświadczaniem świata materialnego, niematerialnego i społecznego, swoistym przeżywaniem emocji i stosowania wymogów moralnych. Prezentowane opracowanie ma na celu nakreślenie tego specyficznego bytowania dziecka w otaczającym go świecie oraz wskazanie możliwości w miarę pełnego poznania zasad i reguł jego funkcjonowania w tym świecie, jak też zadań pedagogów w zakresie poznania istoty i natury dziecka.