Wartość „dojrzała miłość” w systemie wartości młodzieży - Wojciechowska , Mariola; Adamczyk , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W aksjologicznej hierarchii szczególnie ważna jest miłość-dar w relacjach międzyosobowych. Chodzi tu o wartość osoby-daru dla osoby. Pełnia przeżycia miłości między mężczyzną i kobietą domaga się jej wymiaru etycznego. Jej naturalnym zaś dopełnieniem jest małżeństwo jako oddanie siebie. Badania młodzieży szkół średnich z wykorzystaniem Skali RVS Miltona Rokeacha potwierdzają wysokie uznanie dla wartości dojrzała miłość w grupie wartości ostatecznych oraz dla wartości kochający z grupy wartości instrumentalnych. Zajmowanie czołowej (centralnej) lokaty przez analizowane wartości wskazuje na wpływ tych wartości na zachowanie młodych ludzi.