Problem granic informatyki - Mączka, Janusz; Olszewski , Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Robert Spaemann (1927–2018) jest jednym z najbardziej znanych współczesnych filozofów niemieckich. Jedna z jego najważniejszych książek: Osoby zawiera ontologię osoby, będącą syntezą metafizyki, antropologii i etyki. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych elementów tej ontologii i ukazanie ich możliwego znaczenia dla aktualnych problemów etycznych. Głównym osiągnięciem Spaemanna jest skuteczna diagnoza obecnego kryzysu osoby oraz wskazanie możliwości jego przezwyciężenia poprzez integralną wizję człowieka.