Społeczna odpowiedzialność edukacji muzealnej. Kierunki badań - Otmianowska , Marianna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zauważalne zmiany zachodzące w muzeach, bez względu na charakter gromadzonych i pokazywanych artefaktów, pozwalają zwrócić uwagę na zdecydowany zwrot ku publiczności. Inkluzywność edukacyjnej działalności wynikająca z przechodzenia od pasywnych do aktywizujących metod współpracy wywołuje coraz bardziej powszechny w muzealnictwie zwrot edukacyjny. Artykuł jest próbą omówienia przyjętych kierunków badawczych celem uchwycenia roli muzeów w zachodzącej zmianie społecznej. Definicja społecznej odpowiedzialności powinna być rozpatrywana z wielu perspektyw przy uwzględnieniu także dokumentów strategicznych muzeów.