Misja szkoły jako podstawa refleksji o priorytetach liceum ogólnokształcącego - Dernowska , Urszula (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule przedmiotem analizy uczyniono misje 53 publicznych liceów ogólnokształcących zlokalizowanych w Warszawie. Celem badań było ustalenie, jak szkoły definiują swoje priorytety. Na podstawie jakościowej analizy treści misji badanych instytucji ustalono, że szkoły deklarują orientację na różnorodne cele: zarówno te opisujące oczekiwane efekty kształcenia, jak i te związane z charakterystyką środowiska instytucjonalnego szkoły. Zaprezentowane wyniki pozwalają dostrzec specyfikę misji badanych szkół, mimo pewnych podobieństw w definiowaniu przez nie swoich priorytetów.