Pielgrzymowanie jako czynnik rozwoju człowieka - Smoleń , Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W rozwój człowieka wpisane jest wędrowanie, przemieszczanie się z miejsca na miejsce, a mówiąc językiem teologicznym – pielgrzymowanie. Niniejszy artykuł, koncentrując się na pielgrzymowaniu jako czynniku rozwoju człowieka, omawia następujące jego obszary: poznawczy, emocjonalny, społeczny, duchowy.