Osobliwości obrazu Kościoła i ewangelizacji w komentarzu do Apokalipsy św. Bedy Czcigodnego - Sztuk , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W przesłaniu Księgi Apokalipsy w różnych miejscach, rozpoczynając od prologu (Rev 1), poprzez listy do siedmiu Kościołów (Rev 2–3), aż po wizję Niebieskiego Jeruzalem (Rev 21) mocno wyakcentowany został obraz Kościoła oraz rola słowa Bożego, a w związku z tym – również konieczność jego głoszenia. Tematy te znalazły swoiste odzwierciedlenie w Komentarzu do Apokalipsy, który Beda Czcigodny skompilował już w pierwszym okresie swojej pełnej erudycji twórczości egzegetycznej. Niniejszy artykuł w trzech odsłonach ujmuje tematy: 1) obrazu Kościoła; 2) głoszenia przez Kościół słowa Bożego; 3) zadań u przymiotów głosicieli słowa.