Katolicy i teorie gender. Rozumienie ludzkiej płciowości w procesie wychowawczym - Składanowski , Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Dyskusje antropologiczne i etyczne w pewnych konserwatywnych środowiskach katolickich często odnoszą się do problemu równości płciowej, zwłaszcza w procesie wychowawczym. Prowadzą one do konfrontacji pomiędzy wspólnotami tradycyjnymi i bardziej liberalnymi. W tym kontekście artykuł zmierza do wskazania (1) antropologicznych i etycznych podstaw wychowania opartego na zasadzie równości płciowej oraz (2) postulatów wychowawczych, które z nich wynikają. Następnie (3) te zasadnicze kwestie zostaną skonfrontowane z katolicką krytyką antropologiczną i etyczną.