Aksjologia nauczania etyczno-społecznego Jana Pawła II. Problem badawczy - Kobylińska , Zdzisława Marianna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest podjęcie problemu badawczego, jakim jest zrekonstruowanie i zaprezentowanie aksjologicznej warstwy nauczania etyczno-społecznego Jana Pawła II, która implicite zawarta jest w pismach i dokumentach papieskich. Nowatorski charakter problemu badawczego wynika z tego, iż do tej pory w żadnych ze znanych publikacji dotyczących tego nauczania nie ma opracowanej, w sposób systematyczny i gruntowny, problematyki aksjologicznej, która stanowi jego immanentną część. Nauczanie papieskie poddawane jest na ogół badaniom analityczno-syntetycznym z punktu widzenia teologii, katolickiej nauki społecznej, socjologii, politologii, czasami filozofii, natomiast nigdy z punktu widzenia teorii wartości. Przeprowadzone badania będą stanowić pierwszą próbę syntezy myśli aksjologicznej humanizmu transcendentnego Jana Pawła II.