Granice wolności w turystyce - Majdak , Piotr; Mosz , Jakub (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przedmiotem artykułu jest refleksja poświęcona granicom wolności w turystyce, koncentrująca się na postawach turystów poruszających się na granicy zachowań akceptowalnych i nieakceptowanych ze społecznego i moralnego punktu widzenia. Nastawienie turystów ma postać egoistycznego hedonizmu mogącego przybierać formy zachowań naturalne dla praktyki turystyki, łagodne i akceptowalne lub przybierać postać zachowań granicznych, naruszających normy obyczajowe i prawne, nieakceptowanych z moralnego punktu widzenia. Analiza owych sytuacji granicznych pokazuje realność problematyki granic wolności w turystyce i ich kulturowego uwarunkowania.