Rola aktywności rekreacyjnej w kreowaniu pomyślnego starzenia się - Płoskonka , Przemysław Leszek; Bołdak , Agnieszka; Gołębieska, Karolina; Bollason, Kjartan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W ostatnich latach obserwuje się szybkie starzenie się społeczeństw. Istotną rolę w utrzymaniu wysokiej jakości życia seniorów pełni zarówno odpowiednia opieka medyczna jak i aktywność fizyczna i umysłowa. Celem badań było określenie roli uczestnictwa w zorganizowanych formach aktywności rekreacyjnej w procesie pomyślnego starzenia się. Zbadano 64 osoby – uczestników Seniorady – imprezy rekreacyjno-sportowej skierowanej do seniorów oraz ich bliskich. Do celów badań wykorzystano kwestionariusz ankiety. Wyniki badań wykazały, że imprezy pełnią ważną rolę w procesie integracji środowiska seniorów, sprzyjają rozrywce, aktywności fizycznej, zdobywaniu nowych umiejętności oraz poprawie samopoczucia.