Społeczne zharmonizowanie ewaluacji - Jaskuła , Sylwia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Kultura ewaluacyjna w Polsce jest wciąż w fazie początkowego jej stanowienia. Daleko nam wciąż do anglosaskich modeli uspołeczniania badań ewaluacyjnych, w których zarówno badacz – ewaluator jak i badani, zarządzający i inni zainteresowani mają wpływ na projekt i przebieg badań. Ewaluacja społeczna jest trudnym do przeprowadzenia modelem badawczym, wymagającym rozumiejącego włączenie różnorodnych uczestników. Jednak jej wartość jest wprost proporcjonalna do włożonego wysiłku w jej przeprowadzenie. Daje bowiem wzrost zaangażowania, zrozumienia i wykorzystania jej rezultatów.