Ojciec jako jeden z najważniejszych wzorów osobowych w wychowaniu dziecka – rozważania familiologiczne na podstawie dostępnej literatury przedmiotu - Nosek-Kozłowska, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest zaprezentowanie roli ojca w wychowaniu dziecka. Teoretyczny namysł obejmuje charakterystykę wychowania rodzinnego, przedstawia problematykę nowego ojcostwa oraz ukazuje ojca jako jeden z najważniejszych wzorów w wychowaniu dziecka. Na podstawie opracowań naukowych wskazano najważniejsze cechy środowiska wychowawczego rodziny, a także ukazano specyfikę roli ojca w wychowaniu dziecka. Refleksja nad podjętą problematyką wskazuje, iż obecność ojca okazuje się być niezbędna w procesie kształtowania się młodego człowieka, w procesie wzrastania dziecka w świat wartości i świat życia społecznego. Ojciec okazuje się być jednym z największych autorytetów w życiu dziecka.