Edukacja religijna w Europie w epoce międzykulturowej: Educazione religiosa in Europa nell’epoca dell’ intercultura - Wierzbicki, Mirosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule są analizowane różne aspekty edukacji religijnej w Europie w epoce międzykulturowej i międzyreligijnej. W szczególności podkreśla się edukację i jej propozycje ze strony Rady Konferencji Episkopatów Europy. Przedstawia się organizmy międzynarodowe, mające wpływ na edukację religijną. W sposób szczególny mówi się o roli UNESCO i Rady Europy. Dokument zatytułowany Biała Księga oferuje pomoc merytoryczną do dialogu międzykulturowego w krajach europejskich. W artykule są przedstawione też kryteria do dialogu międzykulturowego i edukacji obywatelskiej.