Oratorium salezjańskie we Włoszech – integracja młodzieży drugiej generacji wywodzącej się z zagranicy: Oratorio salesiano in Italia – integrazione dei ragazzi stranieri di seconda generazione - Stańkowski, Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule autor podejmuje problem integracji młodych obcokrajowców tzw. „nowych Włochów” w kontekście chrześcijańskim. Salezjanie włoscy zapoczątkowali nowy rodzaj pracy wychowawczej z nieletnimi imigrantami, którzy przybyli do Italii z różnych stron świata. W pierwszej części artykułu autor wypukla koncepcję i zadania oratorium w kontekście integracji młodych ludzi we wspólnocie chrześcijańskiej. W drugiej, która ma charakter badawczy, zostają przedstawione wyniki badań przeprowadzonych w 2016 roku, których celem było ukazanie specyfiki oddziaływań wychowawczych salezjanów w ich pracy z nieletnimi imigrantami.