Decydująca rola armii rzymskiej w zdobywaniu władzy cesarskiej w Imperium w latach 68-70 n.e. - Szeląg, Magdalena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Rok 69, nazywany powszechnie w historiografii rokiem czterech cesarzy, był przełomowy w dziejach starożytnego Rzymu. To armia decydowała o wyborze cesarza i poparciu jego osoby. Wojsko odegrało istotną rolę w kreowaniu polityki Cesarstwa. Galba otrzymał z rąk żołnierzy władzę cesarską, ale też z ich powodu ją stracił. Oton był prefektem pretorianów, z ich błogosławieństwem przejął władzę. Jednak wkrótce po tym wydarzeniu, armia stacjonująca w Germanii oddała władzę Witeliuszowi. Był to cesarz dwóch bitew spod Bedriacum, tej wygranej z żołnierzami popierającymi Otona oraz tej rozegranej między nim a Wespazjanem i kończącej praktycznie jego rządy. Wespazjan stworzył nową dynastię cesarską, która odbudowała zniszczone wojną domową Imperium.