Etyka i nihilizm w filozofii myśli słabej Gianniego Vattima - Kobyliński , Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głównym celem tego artykułu jest przedstawienie relacji pomiędzy etyką i nihilizmem w ujęciu włoskiego filozofa Gianniego Vattima (1936-) oraz jego koncepcji myśli słabej. Nihilizm oznacza szeroko rozprzestrzenione zjawisko kulturowe, w którym idea nicości odgrywa kluczową rolę. Jednym z najważniejszych zadań, stojących przed filozofią współczesną, jest nie tyle przezwyciężenie nihilizmu, ile zrozumienie jego istoty i szukanie odpowiednich form etyki. Nihilistyczna etyka miłosierdzia jest możliwa, z zastrzeżeniem, że jest formą etyki słabej, która ignoruje transcendencję i jest zagrożona relatywizmem.