Przemoc dorastającej młodzieży wobec rodziców: inny rodzaj przemocy wewnątrzrodzinnej : La violenza adolescenziale nei confronti dei genitori: un altro tipo di violenza intrafamiliare - Shukri, Roni Eshaq Bakos; Formella , Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przemoc w rodzinie w jej różnych formach jest sprzeczna z powszechnym postrzeganiem roli rodziny w społeczeństwie; te formy zachowania agresywnego występujące w domach ułatwiają ukrywanie sprawców agresji i tym samym utrudniają postrzeganie warunków, w jakich znajdują się ofiary tych czynów. W tym samym czasie stają się one szczególnie traumatyczne, ponieważ powodują utratę zaufania pomiędzy członkami rodziny. Holt wyróżnia pięć różnych form przemocy domowej lub rodzinnej, które pojawiły się jako problemy społeczne w ostatnich 50 latach ubiegłego wieku: 1) maltretowanie, nadużycia wobec dzieci; 2) przemoc partnerska, znana również jako przemoc rodzinna lub domowa; 3) przemoc i nadużycia wobec osób starszych; 4) przemoc i nadużycia pomiędzy rodzeństwem; 5) przemoc wobec rodzica, która nie osiągnęła jeszcze statusu "problemu społecznego". Już na samym początku badań nad tematyką przemocy w rodzinie koncentrowano się przede wszystkim na przemocy wobec współmałżonka lub jego wykorzystywania, na przemocy wobec dzieci, a zaniedbywano badanie zjawiska przemocy dzieci wobec rodziców. Głównym celem niniejszego artykułu jest pokazanie problemu przemocy młodzieży wobec rodziców jako "nowej i pojawiającej się" formy przemocy wewnątrzrodzinnej, która powoli staje się przedmiotem rosnącego zainteresowania naukowców i specjalistów.