Zachowania patologiczne z perspektywy przeżyć i doświadczeń sprawcy - Kudlak , Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Skutki i uwarunkowania społeczne zachowań dewiacyjnych wydają się dość szeroko opisane i są podstawową motywacją do interwencji karnych i resocjalizacyjnych, mających na celu głównie ochronę interesów i dóbr społecznych przed zagrażającą im jednostką lub grupą. Zagadnieniem kontrowersyjnym wydaje się kwestia cierpienia i szkód dotyczących samego sprawcy (sprawców) tych działań. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę analizy wybranych aspektów patologii społecznej z perspektywy jednostki, która jest jej podmiotem, sprawcą lecz jednocześnie w pewnym stopniu główną ofiarą własnych zachowań. Omawiane wymiary to perspektywa psychospołeczna, etyczna i transcendentalna omawianego zjawiska, odpowiadająca odpowiednio roli mechanizmów psychologicznych i społecznych oraz przestrzeni wartości i duchowości sprawcy.