Cyberprzestrzeń jako zagrożenie dla człowieka XXI wieku - Kałdon , Barbara (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Media wpływają na całokształt obecnego życia jednostki i całych grup społecznych (zarówno naturalnych, jak rodzina jak też wtórnych). Na szczególną uwagę zasługuje „generacja Z”, czyli młodzież urodzona na przełomie XX i XXI wieku, która nie zna świata bez Internetu i innych massmediów. Zjawisko to nakłada się na istniejące już w rzeczywistości społecznej subkultury młodzieżowe, przenosząc wiele ich aspektów do cyberprzestrzeni. Powoduje to wyłonienie się zupełnie nowej jakości istniejących subkultur, jak również powstanie zupełnie nowych subkultur, które nie mogą istnieć poza rzeczywistością wirtualną. Na szczególną uwagę zasługują: cybergoci i cyberpunki, hejterzy, hakerzy i piraci, gracze komputerowi, bolgerzy, machinimiści, fanfikowcy i scenowcy.