Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego – część II - Majchrzak , Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w oparciu o przepis art. 52 kodeksu pracy możliwe jest w przypadku zaistnienia jednej z trzech enumeratywnie wymienionych przesłanek. Należą do nich: ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, popełnienie przez pracownika w czasie trwania umowy o pracę przestępstwa, które uniemożliwia jego dalsze zatrudnienie na zajmowanym stanowisku, a przestępstwo jest oczywiste lub stwierdzone prawomocnym wyrokiem, czy wreszcie zawiniona utrata uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na danym stanowisku. Niniejszy artykuł omawia dwie ostatnie wyżej wymienione przesłanki, w oparciu o orzecznictwo Sądu Najwyższego.