Koncepcja obiektu granicznego – idea, zastosowania, perspektywy - Bukalska , Izabela (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest pogłębiona analiza koncepcji obiektu granicznego wprowadzonej przez J. Griesemera i S. L. Star. Konieczna jest próba opisania go zgodnie z zamysłem autorów i zbadania jego pierwotnego sensu. Autorka skłoniła się do przeprowadzenia takiej analizy, dostrzegając liczne uproszczenia i przypadki powierzchownego traktowania zagadnienia w licznych opracowaniach dotyczących tej idei. Artykuł rozpoczyna się od definicji obiektu granicznego zgodnie z przełomowym tekstem Griesemera i Star. Po drugie, wskazuje obszary zastosowania koncepcji zilustrowane przykładami. W kolejnym kroku autor skupia się na przypadkach niekonsekwencji w badaniach z użyciem tego pojęcia, głównie w odniesieniu do komentarzy Star. Wspomniano również o możliwości celowego tworzenia obiektów granicznych, co od początku było wpisane w zamysł autorów.